Skip to main content

Utfasing av lyskilder/lysrør med kvikksølv- Det du trenger å vite

Lysrør forbud, utfasing av lysstoffrør

Noen av de mest brukte lysrørene og lys-pærene i norske hjem, skoler og kontorer inneholder kvikksølv. Nå er det vedtatt at disse miljøtruende og helsefarlige lysrørene skal byttes ut med trygge alternativer.

EU har vedtatt å utfase sparepærer og lysrør som inneholder kvikksølv. Kvikksølv, som er en av de farligste miljøgiftene vi vet om, er veldig skadelig for miljøet og helse. Forbudet trådte i kraft høsten 2023..

Les mer om utfasing av lysrør på Miljødirektoratets nettsider. https://www.miljodirektoratet.no

Lysrør forbud, utfasing av lysstoffrør

Fordelene med å bytte til LED armatur og LED lysrør

"*" obligatorisk felt

Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Proffmarkedet!  Ta en titt på vår nettbutikk for installatører .
Her finner du produkter til rabatterte priser! >

LED lyskilder er det beste alternativet til lysrørene som fases ut. De bruker en tredel mindre energi enn et lysrør med kvikksølv. Så ikke bare er LED bedre for miljøet og helse, men det er et bytte du også vil merke på strømregningen.

De største fordelene er:

 • Bra for brannsikkerhet (LED pærer blir ikke varme som de med kvikksølv blir)
 • Energieffektive
 • Mye lenger levetid
 • Lavere CO2 avtrykk
 • Lite UV-lys (Vil derfor ikke være med på å falme tekstiler og malerier)
 • Mindre vedlikehold
 • Mer bærekraftig

Du kan faktisk spare minimum 50% på å bytte til LED-teknologi i dine lyskilder. Så selv med tider med skrekk tilstander på strømprisene, vil dette forbudet ikke bare være bra for miljøet, men også for lommeboka.

Nedenfor finner du linker og eksempler til armaturer som kan passer dine prosjekter. I tillegg til ofte stilte spørsmål om kvikksølv utfasingen og en liste over lysrørene.

Ønsker du en gjennomgang av produkter eller en befaring for utfasing. Send oss en melding her!

 • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Hvordan vi i LHC reduserte kostnadene våre 60% etter å ha byttet til LED.

I våre lokaler bruker vi Siteco Trunking-system. Da vi byttet til våre egne Lumen Tools retrofit LED-moduler reduserte vi vår energi kostnader med 60%. Det tok ikke mer enn 4 minutter å bytte vert armatur og ingen verktøy var nødvendig.

Vi byttet 37 lysrør armaturer fra 2x85W (= 6290W) til LED- 1x70W (=2590W). Besparelsen vår ble derfor på 3700W.

Kontakt oss for befaring.


Besparelse kontorer

Kontorer finnes i mange ulike størrelser og former. Uansett størrelsen kan du energi-effektivt tilpasse deg utfasingen av lysrør med kvikksølv. I felles områder kan du for eksempel bruke LED Panel Stratos eller Downlight Office LED -8/13/22W eller felles områder . Over arbeidsplassen anbefaler vi Sigma II pendel.


Besparelse i skole bygg

9 LED-armaturer i 3 rader er anbefalt i større klasserom. Arbeidsplassen vil da være oversiktlig, komfortabelt og bra belyst. Bruk for eksempel LED-Panel Stratos. kombinert med Sensor og  lyskontroll. På denne måten kan skoler spare opp til 77% årlig.


Industribygg og garasjeanlegg besparelser

Optimaliserte LED-armaturer har færre installerings punkter. Dermed blir energi forbruket minimalisert. Bruker man i tillegg lyskontroll i bygg der det er høye tak kan man spare opp til 69%. For parkeringsanlegg kan vi anbefale Prima LED. For en bra og retningsbestemt armatur lys til arbeidsplasser har vi Enterprise industri armatur og Regiolux Trunking system.


Vi i Light House har retrofit løsninger for ALLE de kjente trunking systemene

Da Plantasjen på Lier byttet til sine lysrør med LED lysrør gjorde det direkte med deres eksisterende “trunking” system. Etter bytte har de spart over 50% i energi besparelser. I tidligere år måtte de bytte en tredjedel av lysrørene hvert år. Etter bytte til LED lysrør har de derfor også redusert kostnadene relatert til innkjøp. Lyset i lokalet har også blitt bedre, som er et pluss for kundene og handleopplevelsen.

Les mer om prosjektet deres her


Gevinsten av innvesteringen

Etter bare 2 år er nettogevinsten det samme som innvesteringen, årlig.

Les også artikkelen vår om de store besparelser ved innvestering i lys-løsninger her.


Fortsatt usikker på hva du gjør nå?

Vi hjelper deg. Light House har snart jobbet med LED-løsninger i to tiår. Ta kontakt i dag, vi hjelper virksomheten eller bedriften din med å håndtere utfasingen av lysrør med kvikksølv. Fra kartlegging av prosjekt til forslag om alternative produkter.

Kontakt våre dyktige medarbeidere i Light House for en kartlegging av prosjektet og forslag til nye produkter.

Finn svar på ofte stilte spørsmål lenger ned på siden.

Ofte stilte spørsmål

EU sitt RoHS direktiv – hva er det?

(RoHS) Restrictions on Hazardous substances er EU sitt direktiv. Den inneholder regler, regelasjoner og unntak for bruk av bruk av farlige stoffer. Spesielt i bruk av produksjon av ting som lyspærer og annen elektronikk. Et av disse farlige stoffene er Kvikksølv (Mercury).

Liste over lyskildene som blir forbudt (med datoer)
 • Fra februar 2023 er: T2-lysrør, T12-Lysrør og kompakt lysrør (CFL) forbudt
 • Fra 24. August 2023 er: T5-lysrør, T8-Lysrør forbudt.
 • Fra 1 september 2023 er: Hologen Lamper G9 (230v) og Lav volt Hologen lamper G4 og GY6.35 forbudt.
Kan forhandlere lovlig selge ut sitt sortiment?

Ja, selv etter forbudene trer i kraft kan forhandlere selge ut lysrørene de har på lager. Selv om det er et forbud på dem. De kan derimot ikke kjøpe inn mer av de utfasede lysrørene etter forbudets dato er passert.

 

Må vi bytte ut lysrørene med kvikksølv som er i bruk i dag?

Lysrør med kvikksølv er i utgangspunktet ikke farlig før de er skadet eller knuser. Er de det må de byttes og kastet på riktig måte umiddelbart.

 

Hvorfor erstatte lysrør med kvikksølv?

Jo raskere man tilpasser seg det nye regelverket, jo lettere gjør man det for seg selv. I tillegg kan det spare deg mye penger. Det å bytte ut lysrør og sparepærer med kvikksølv er et stort pluss. De ulike lyskildene som bruker kvikksølv, er lite energieffektive. I tillegg til å være en trussel for helse og miljø. Produktene som erstatter dem, er LED-armaturer og LED-pærer.

Hvilke fordeler har LED sammenlignet tradisjonelle lysstoffrør?
Lysstoffrør LED
Kvikksølv 2,7 mg 0 mg
Effektivitet (lumen/watt) 70-110 120-200
Typisk levetid Opp til 36000 timer Opp til 70000 timer
Hva gjør kvikksølv så miljø og helse skadelig?

Kjemiske forbindelser som skjer inni kvikksølv, kan ha katastrofale skader. Blant annet kan de påvirke utviklingen til et foster og barn. Selv hos voksende kan kvikksølv skade nervesystemet og organer i kroppen.

Derfor er det utrolig viktig og bra at det nå finnes trygge, effektive og gode alternativer til lysrør med kvikksølv. De store fryktene man har hatt i mange år om lysrør med kvikksølv trenger man ikke tenke på når man bytter til LED-alternativene. Om man knuser et LED-lysrør trenger man ikke frykte store helse eller miljøskader.

Burde ikke forbudet kommer for lenge siden?

Absolutt. Det har i lang tid vært forbud mot å bruke kvikksølv i produksjonen av en lang liste med elektronikk. Erstatnings material har i andre tilfeller vært lettere å finne. Det har dessverre vært veldig vanskelig å finne gode og trygge alternativer til lysrørene. Frem til nå. Nå er det heldigvis bare fordeler med å avvikle unntaket om forbud på bruk av kvikksølv i lysstoffrør.