Skip to main content
Uranienborg.kirke.35

Stemningsfullt lys i Uranienborg kirke.

Light House har levert alt lys til utvidelsen av Uranienborg kirke

«Et mål for arkitekter på pilegrimsferd» er det skrevet om utvidelsen av Uranienborg kirke. Light House har levert den helt spesielle belysningen.

Uranienborg kirke ligger på en liten høyde noen kvartaler bak Slottet i Oslo. Kirken med 1020 sitteplasser sto ferdig i 1886 og ble tegnet av Balthazar Lange. Utsmykningene var av Emanuel Vigeland og interiøret signert Arnstein Arneberg. Dette er dermed en bygning med ikke bare religiøs, men også stor kulturhistorisk verdi

Uranienborg Bredde kirke
Det er krevende når menigheten trengte mer plass til støttefunksjoner for konfirmasjonssamlinger o.l. Her kunne man ikke bare klistre på et tilbygg. Et frittstående anneks på kirkebakken var heller ikke ønskelig. Dermed var det bare én vei å gå. I kjelleren.
Foto: kirken.no

Arkitekt Aina Dahle har jobbet i syv år

I 2014 ble arkitekt Aina Dahle engasjert til prosjektet. Syv år senere er resultatet klart, som det man på arkitektsk ynder å kalle «en romsekvens», med flere rom som ligger i tilknytning til hverandre, skilt av trinn og åpninger. Resultatet har blitt svært flott, og er av Morgenbladets Gaute Brochmann omtalt både som et signaturverk og «et mål for arkitekter på pilegrimsferd».

Til dette prestisjeprosjektet har Light House levert alt lys.

Mange hensyn å balansere
Light House kom inn i prosjektet i samarbeid med Abildsø Elektriske, og kundeansvarlig i Light House, Thomas Milgaard, som har jobbet med flere kirkebygg tidligere. Han kjenner premissene for hvordan gode løsninger skal balansere mellom estetikk, teknikk, økonomi og det verneverdige.

– Dette prosjektet krevde mye kreativitet for å finne de riktige løsningene. Målet var at vi skulle få frem varme, trygghet og en stemningsfull stil som fremhevet rommene. Dette har vi fått til i svært godt samarbeid med arkitekt Aina Dahle og Abildsø Elektriske, forteller Thomas.

LED flex IP 54
Blant annet måtte det tas høyde for fukt i kjelleren.

Uranienborg.kirke.45

Mye av belysningen går langs støttegrunnmuren som innrammer hele prosjektet. Her var det behov for LED-striper som tåler fukt, og da er det brukt mye av Light House’ egenproduserte IP-LED-striper. I tillegg til å overholde budsjett og det estetiske, som selvsagt var veldig viktig i dette prosjektet, har det også vært svært teknisk avansert, særlig knyttet til KNX, forklarer Thomas Milgaard.

Det er også brukt mye Scout skinnespotter i prosjektet. Disse er også egendesignet og produsert av Light House.

– Dette er det første prosjektet vi har gjort sammen med arkitekt Aina Dahle, og det har blitt et virkelig flott prosjekt vi er veldig stolte av. Vi brenner for lysløsninger som både skaper stemning og som fungerer godt teknisk, og i dette prosjektet er begge disse områdene løst svært godt, i samarbeid med arkitekt Aina og montørene fra Abildsø Elektriske, oppsummerer kundeansvarlig Thomas Milgaard i Light House.

PROSJEKTFAKTA
Prosjekt: Uranienborg kirke
Arkitekt: Aina Dahle
Installatør: Abildsø Elektriske
Leverandør: Light House

Les også hva Morgenbladet skriver om Uranienborg kirke-prosjektet.

Uranienborg Kirke
Uranienborg.kirke.35
Uranienborg Kirke 54
Uranienborg.kirke.43
Uranienborg.kirke.45
Uranienborg.kirke.47
Uranienborg.kirke.44
Uranienborg.kirke.30
Uranienborg.kirke.48
Uranienborg.kirke.49
Uranienborg.kirke.32

PRODUKTER I PROSJEKTET

Det er brukt mer enn 25 ulike produkter i dette prosjektet. Dette er de viktigste:

SIGMA II LED Pendel

Alu-profil standard

Led flex 14,4W/m

Led flex IP54 14,4W/m

Scope Midi Spot

Scout spot

UNI 3-tenning skinne

GECKO Singel Sort

interiørdesign, kirkebelysning, Lysdesign