Hvordan påvirkes vi av lys?
På hvilken måte påvirker lys hverdagen og atferden vår?
Light House kjenner lysets påvirkningskraft og vet hvordan den kan brukes til ulike formål.
Hvordan lyset påvirker oss mennesker
For å gjøre en god jobb innen lysplanlegging og -design tar vi utgangspunkt i hvordan lyset påvirker oss mennesker. I lyset ligger det nemlig en kraft som kan skape trygghet eller uro, og i noen tilfeller kan lys til og med endre adferden vår. Vi i Light House bruker denne kunnskapen til å skape riktig type belysning i bl.a boliger, kontorer, restauranter, butikker, hoteller og kjøpesentre.
Forankret i urinstinktet vårt
Om vi skal forstå lysets påvirkningskraft, må vi tilbake til den gangen menneskene levde som jegere og sankere med leirbålet som samlingspunkt. Å tolke lys er nemlig noe vi har nedarvet gjennom generasjoner. Det er en del av urinstinktet vårt.
Med et dårlig oversiktsbilde og mange skjulte farer var jegerne avhenge av dagslyset for å jakte og orientere seg. Når mørket begynte å falle på, var det viktig å finne den trygge veien hjem. Om natten var mennesket et enklere bytte for rovdyrene. Dette preger oss fortsatt. Mange kan nok kjenner seg igjen i det å være mørkredd. Det er en forsvarsmekanisme som er nedarvet i oss fra den gangen. Farer skjuler seg i mørket og mennesker som art har dårlig nattsyn. En lyskilde i det fjerne – leirbålet i dette tilfellet – fungerer dermed som et sterkt symbol på trygghet og fellesskap, et hjem.
Et av våre viktigste hjelpemidler
Instinktet knyttet til lys som et beskyttende navigasjonspunkt er vanskelig å endre. Foruten de siste 100–200 årene har det nesten ikke vært noen utvikling i hvordan mennesket bruker lyset på.
I dag, som for én million år siden, er lys et av de viktigste hjelpemidlene vi har. Lys preger alt vi omgir oss med, det former hvordan vi kommuniserer, hvordan vi styrer biler og trafikk. Lys varsler at kaffetrakteren fortsatt står på, at det er fare med rødt blinkende alarmlys eller at det klart for å kjøre over et veikryss.
Lys styrer adferden vår
Enkelt sagt følger adferden vår det lyset/signalet vi blir eksponert for. Ettermiddagslyset påvirker produksjonen av søvnhormoner, og morgenlyset vekker oss opp igjen. Moderne forskning viser at personer som ikke blir eksponert for lys blir deprimerte, og det er allment kjent at sollys gir overskudd og øker kroppens produksjon av D-vitamin.
Annen forskning viser at kjølige fargetemperaturer gir mer effektivitet i en jobbsituasjon, og at en 50-åring har behov for dobbelt så mye lys som en 20-åring. Varme lyskilder gir assosiasjoner til leirbålet våre forfedre samlet seg ved. Vi trekkes mot lyset, og med riktig kompetanse kan lyskilder altså brukes til å styre vår atferd mot forutbestemte handlinger og til å forme bevegelsesmønstre. Denne kunnskapen tok vi i Light House blant annet med oss da vi utviklet konseptet «Selgende lys» for butikkbelysning.
Les mer om «Selgende lys» her.
Kontakt oss for mer informasjon
Ønsker du å få mer innsikt i hvordan lys kan brukes i ulike sammenhenger? Eller har du et konkret prosjekt du ønsker å bokstavelig talt belyse? Vi svarer gjerne på dine spørsmål. Du når oss på telefon 22 67 20 00 eller vår kontaktinformasjon her.
Meld deg også på Light House nyhetsbrev for jevnlige nyheter og oppdateringer.